Yurtdışında film, sinema ve oyunculuk eğitimi almak bu sanat dalına gönül vermiş herkesin en büyük hayalidir. Yurtdışında ülkemizde olduğundan çok daha gelişmiş ve profesyonel yapılan bir iş olan sinema sanatının eğitimini veren çok iyi okullarda bulunmaktadır. Örneğin sinematografi, yönetmenlik, oyunculuk, animasyon gibi bir çok farklı başlık adı altında eğitim almanız mümkündür. Bu eğitimler daha çok pratiğe yönelik hands-on şeklinde sunulur. Bu sayede uygulayarak öğrenirsiniz ve deneyim kazanırsınız. Okullarda bir kaç farklı bölüm bulunabilir. Bunun avantajı farklı bölümlerin öğrencilerinin bir araya gelerek okul projelerinde yer almaları ve birbirlerini desteklemeleridir. Birkaç öğrenci senaryo yazarken oyunculuk bölümünden öğrenciler yapımınızda oynayabilir. Bunun yanısıra sinema bir bütündür sizde hangi özel alanda eğitim alırsanız alın diğer alanların temel bilgilerini de edinerek bu işin nasıl yürütüldüğünü daha yakından öğrenebilirsiniz.
- Neden Yurtdışında Sinema ve Oyunculuk Eğitimi
Yurtdışında sinema eğitiminin bir diğer keyifli parçası ise lokasyonlardır. İster stüdyo olsun ister şehrin sokaklarını stüdyo olarak kullanın size yepyeni fırsatlar sunacaktır çekim mekanları. Farklı ülkelerden bol bol filmler izleyecek, kısa okul proje filmlerinde yer alacak ve gelecekteki tarzınızı bu eğitim sırasında belirleyeceksiniz. Tabii ki çok zor ve deneyim gerektiren bir meslek sinema… Eğitim alırken bir yandan da stajyer olarak çekimlerde çalışmalı ve kendinizi sektöre tanıtmalısınız. Tüm bunlar size gelecekte artı olarak geri dönecektir.
- Kabul Şartları
Yurtdışında sinema okullarına girmekte sanıldığı kadar kolay değil. Özellikle önlisans, lisans, master gibi eğitimleri almayı düşünüyorsanız kabul esnasında okullar şimdiye kadar yaptığınız projelere dair bir portfolyo talep edebilirler. Bu kısa hikaye, senaryo olabileceği gibi kısa film, fotoğrafta olabilir. Oyunculuk eğitimi almak isteyenleri ise bir çok okul audition yani deneme çekimine tabi tuttuktan sonra kabul edebilir. Audition için okulun verdiği kurallar çerçevesinde bir parça hazırlayarak bunu CD veya online ortamda okula diğer başvuru belgeleri ile gönderebilirsiniz. Tabii ki bazen önceden okulu ziyaret edip yüzyüze audition yapmanız da gerekebilir. Bazı okullar Türkiye’ye senenin belli dönemlerinde gelip audition yapmaktadır bu da bir diğer opsiyon. Tabii oyunculuk sözkonusu olduğunda çokta iyi bir İngilizce’nizin olması en önemli bir diğer unsur olacaktır. Bu dalda eğitim almak istiyorsanız daha lise yıllarından itibaren alana yönelik girişimlerde bulunmanızı, Türkiye’de veya yurtdışında kısa kurslara devam etmenizi öneririz.
Yurtdışında uzun süreli eğitimler dışında ayrıca kısa süreli 1 ila 8 haftalık workshop eğitimleri de alabilirsiniz. Bu programlara kabul diğerlerine olduğundan çok daha kolaydır. Yetişkinler için olan programların yanısıra yaz aylarında 18 yaş altı öğrenciler içinde sinema workshop/yaz okulları bulunur.
Son derece renkli bir hayal dünyası sunan ve bizleri gündelik yaşamın sıkıntısından kurtaran ve heyecansız hayatımıza macera katan sinema eğitimini yurtdışında almak size herşeyden çok hayat deneyimi getirir. Ne kadar çok hayat görürseniz o kadar zengin bir sinema kariyeriniz olacağını sakın aklınızdan çıkartmayın.