Yurtdışında yaz okulu seçerken kendi kendinize kalmanız ve size aşağıda önerdiğimiz konular hakkında iyice düşünmeniz faydalı olur. Aslında aşama aşama gibi görünse de bu sorularının birinin cevabının diğeri ile de ilişkisi olabilir.
18 yaş altı yurtdışı yaz okulları herkesin konusunda az çok bir fikri vardır. Öncelikle ülkeye karar vermelisiniz. Ülkeye karar vermek öğrencinin eğitim alacağı dil ile de ilgilidir.
Hangi Ülkede Yaz Okulu Eğitimi
- İngilizce yaz okulu için İngiltere, Amerika, İrlanda, Kanada, İsviçre
- Fransızca yaz okulu için Fransa, Kanada ve İsviçre
- Almanca yaz okulu için Almanya, Avusturya ve İsviçre
- İspanyolca yaz okulu için İspanya ve İsviçre karşınıza çıkacak seçenekler olacaktır.
Ülkeye karar verirken yukardaki bilgiler dışında iki konu daha bizce son derece önemli.
- Çocuğunuz ilk kez mi yalnız yurtdışına seyahat edecek?
- Aklınızda IB hazırlık, kişisel gelişim yaz okulu veya spor veya sanat ağırlıklı özel bir program var mı?
Eğer ilk kez tek başına seyahat edecekse tavsiyemiz yakın ülkeler yönünde olacak. Örneğin; İngilizce için İngiltere veya İrlanda, Fransızca için Fransa veya İsviçre gibi. Zira ilk seyahatlerinde çocuklar heyecanlı ve endişeli olabiliyorlar. Bu açıdan aktarma yapmaları gereken uzun yolculuklar yerine yakın mesafeleri tercih etmek daha iyi olabilir. Ama unutmayın çocuğunuzu en iyi siz tanıyorsunuz, kimbilir belki uzun bir yolculuğa çoktan hazırdır.
İkinci soruya verdiğiniz cevap ise ülke seçme konusunda yine oldukça belirleyicidir. Zira bazı özel programlar sadece belli ülkelerde sunulmaktadır. Örneğin İngilizce ve sörf yaz okulu istiyorsanız bu muhtemelen sadece Amerika’da mümkün olabilir.
Ardından hala seçtiğiniz ülkedeki yaz okulu programları arasında kaybolduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu durumda okulları şu soruya cevap vererek eleyebilirsiniz.
Yaş?
Bu soru birçok seçeneği elemenize olanak tanır. Hatta bu soru aklınızda özel bir program varsa bu programı dahi elemenize sebep olabilir. Çünkü her program her yaş grubuna sunulmamaktadır. Bu aşamada belki de öğrencinin yaşına göre yaz okulu program seçeneklerini yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir.
Tüm bunların sonrasında elinizde bir takım yaz okulu programları olacaktır. İşte bu aşamada bir liste yapın, okuldan ve programdan beklentilerinizi, çocuğunuzun nasıl bir lokasyonda eğitim almasını istediğinizi belirleyin.
Yaz Okulu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Aile yanı konaklama istemiyorum; yurt olsun ama kaç kişilik oda olduğu önemli değil.
- Deniz kıyısında bir okul olsun; hatta varsa yelken dersleri de alabilirim.
- Çok küçük yaşta öğrencilerin olmadığı bir ortam seçmek istiyorum.
- İngilizce dersleri standart olabilir; yoğun bir programa ihtiyacım yok.
- Temmuz ayında gitmek istiyorum sanırım 3 veya 4 hafta vs….
Bu liste beğendiğiniz yaz okullarının kendinizce artı ve eksilerini değerlendirme şansı sunar.
Ancak unutmayın; yüzde yüz tüm isteklerinize uyan bir program bulabilmek pek mümkün değildir. Bu aşamada sizin de beklentileriniz ve koşullar arasındaki ilişkiyi görerek bir orta yola karar vermeniz gerekir. Bu sayede en iyi yaz okulu seçeneğini bulacaksınız.
Yurtdışı Yaz Okullarının En Temel Kuralları
Yurtdışında yaz okulu programı seçerken aşağıdaki yapmanız ve yapmamanız gereken şeyleri de gözden kaçırmayın:
- Önyargılı olmayın.
- Çocuğunuzun becerilerini, kişiliğini abartmayın ama hafife de almayın. Çocuklar becerileri ve başardıkları ile sizi şaşırtabilirler.
- Adını bilmediğiniz bir şehir bu şehrin sıkıcı veya kötü olduğu anlamına gelmez. Emin olun adını duymadığınız bir çok şehir vardır dünyada… Çok güzel şehirlerle, çok keyifli programlarla ve okullarla karşılaşabilirsiniz.
- Yaz okulu programı sonunda dil gelişimi konusunda mucize beklemeyin. 2, 3 veya 4 haftalık programlar öğrencinin kendine güven kazanması, yabancı dili daha güvenle konuşması ve çekincelerinden kurtulması, yabancı dili öğrenebileceğine inancının artması, uluslararası ortamda diğer çocuklar ile bir arada yaşayabilme deneyimi edinmesi, kendi başına problem çözmesi gibi hayat becerileri kazandıracaktır. Yaz okulu bir hayat deneyimidir.
- Eğer varsa bile endişelerinizi çocuğunuza yansıtmayın. Bu onların seyahate çıkarken çok daha fazla endişe duymalarına ve kendilerini güvende hissetmemelerine sebep olacaktır.
- Çocuğunuzu yaz okulu seçim sürecine dahil etmekten kaçınmayın. Belli aşamaya kadar okul seçeneklerini siz belirleseniz bile, en azından son iki okul arasındaki tercihi ona bırakın. Çocuğunuzu istemediği bir okula gitmek zorunda bırakmayın.
- Çocuğunuza karşılaşabileceği hem olumlu hem de olumsuz durumlardan bahsedin. Böyle durumlarla karşılaşırsa korkmaya değil çözüm yollarını bulmaya yönlendirin. Örneğin; kampüste çamaşırhanenin yerini bulamazsa sormasını, oda arkadaşı ile anlaşamazsa ortak noktalar bulmaya çalışmasını ve öğretmenlerine danışmasını vs…
Size en uygun yaz okulunu bulmakta yardımcı olabilirsek çok seviniriz.