- Yurtdışında Aşçılık ve Pastacılık Eğitimi
Aşçılık ve pastacılık mesleğine gönül verdiyseniz ve iyi bir şef olmak istiyorsanız bunun çokta kolay bir iş olmadığını bilmeniz lazım. Günümüzde televizyonlardaki showlar ile neredeyse rockstarlar kadar ilgi gören bir şef olmak sanıldığı kadar basit değil. Son derece stresli, fiziksel olarak yorucu ve çok çalışmanızı gerektiren bir meslek aşçılık. Bir çok kişinin düşündüğünün aksine yemek yapmak günlük çalışma sürenizin sadece belli bir kısmını oluşturuyor. Mutfak yönetimi, planlama, malzeme siparişleri, işe alma, personeli eğitme, depo sayımı gibi daha bir çok günlük göreviniz daha olacak. Eğer yetenekli, tutkulu ve çok çalışkan olursanız mutlaka karşılığını alacağınız bir meslek aşçılık ve pastacılık size saygı, ün ve zenginlik sağlayacaktır.
- Hangi Ülkelerde Eğitim Alabilirsiniz?
Türkiye’de sınırlı sayıda ve yeni aşçılık ve pastacılık okulları bulunuyor. Bu okulların eğitim seviyesinin yüksekliğine dair çeşitli soru işaretleri var akıllarda. Oysa mutfak sanatları eğitimi Avrupa ve Amerika’da çok daha uzun geçmişe sahip ve kalitesi kanıtlanmış okullardan bugün isimlerini tv’de, gazetelerde duyduğunuz en ünlü şefler mezun olmuş. Bu açıdan bakıldığında kapsamlı ve kaliteli bir eğitim için yurtdışına gitmeniz en iyi seçenek olarak çıkıyor karşımıza. Herşeyin ötesinde yemek sanatı gezmek ve farklı kültürleri de tanımaktan geçtiği için sadece eğitim değil eğitim sonrasında da bir ayağınızın yurtdışında olması ve dünya vatandaşı olmanız lazım.
Eğer aşçılık veya pastacılık eğitimi bana göre mi diye aklınızda bir düşünce varsa ve emin olamıyorsanız yurtdışındaki okullara yatırım yapmadan evvel belki Türkiye’de size aşçılığın temellerini verecek ve fikir sahibi olmanızı sağlayacak kısa bir kursa devam edip ardından evet dediğiniz anda yurtdışında eğitime gidebilirsiniz. Mutfağa girmeden ne olacağını bilemezsiniz doğru bir karar için böyle bir yaklaşım doğru yöntem olabilir.
- Dünya’nın En İyi Aşçılık Okulları Hangileridir?
Dünya’nın eğitimleri ve ünlü mezunları ile tanınan okulları arasında CIA (Culinary Institute of America) ve Le Cordon Bleu’dür. Bunlar haricinde ilk 10’da bulunan okullar arasında ise Amerika’da eski adı ile French Culinary Institute ve yeni ismi ile International Culinary Center ve İtalya’da Apicius bulunmaktadır.
- İngilizce Dil Seviyeniz Ne Olmalı?
Tabii ardından öncelikle yabancı diliniz -ki bir çok okulda eğitim alabilmeniz için aranan dil İngilizce’dir- son derece iyi olması lazım. Dersler bu dilde yürüteceğiniz için aşçılık eğitimine başlamadan evvel önce İngilizcenizi geliştirmelisiniz. Bütçenize göre bu Türkiye’de mümkün veya yurtdışında da dil eğitimi alabilirsiniz.
- Dünya’nın En İyi Şeflerinden Birisi Olabilir misiniz?
Tabii hemen aklınıza büyük bir şef veya pasta şefi olmak için neler yapmanız gerektiği geliyor, hangi aşamalardan geçeceğiniz.
Öncelikle eğitim, eğitim, eğitim. Kendinize yapacağınız en iyi yatırım. Mutfak sanatlarında eğitimler üniversite veya kolej bünyesinde olacaksa yaklaşık 2 veya 4 yıllık önlisans ve lisans eğitimlerinden oluşur. Ancak özel bir kurumda kursa katılacaksanız bu eğitimlerin süreleri genellikle 6 ila 9 ay arasında değişiklik gösterir. . Mutfak sanatlarındaki birçok eğitimin içinde staj imkanı da olduğundan mesleği pratik ederek öğrenebilirsiniz. Ayrıca eğitim sonrasında bir çok farklı restoranda ve farklı şeflerin yanında çalışarak hangi konuda uzmanlaşmak istediğinizi çok daha iyi anlayabilirsiniz. Formal eğitiminizi zaman zaman profesyonel aşçılık derneklerinin, otellerin veya restoranların kısa eğitim programlarına da katılarak daha da geliştirebilirsiniz.
Okulların sunduğu eğitim programları birbirinden farklı olsa dahi her okulda “yemek yaparak” “ pasta pişirerek” öğrenirsiniz. Yani malzemelerin çeşidini, hazırlamayı, pişirmeyi ve sunmayı pratik yaparak öğrenirsiniz. Ayrıca mutfak malzemelerinin neler olduğunu ve bakımını da öğrenirsiniz. Bazı programlar dahilinde menü nasıl planlanır, porsiyon nasıl ayarlanır, malzeme harcamalarının düzenlenmesi, malzeme seçimi ve miktarı ile siparişi, malzemelerin depolanması, yemek artıklarının nasıl aza indirilebileceği ve kullanım alanları gibi diğer yan konuları da işlersiniz. Tabii unutmadan restoranın hijyen kurallarına uygun olması da bu derslerden bir diğeridir. Bu tip konular daha ziyade 2 yıl ve üzeri olan üniversite programlarında işlenen derslerdir.
Mutfak sanatları eğitimi almış olan kişiler kariyerlerine ilk basamaktan başlamakla beraber kalifiye olmayan ve bilgi gerektirmeyen pozisyonlardan başlamak zorunda kalmazlar. Şefler, pasta şefleri ve aşçılar vakitlerinin büyük coğunluğunu ayakta geçirirler; pişirirler, keserler, karıştırırlar. Ağır tencereleri ve ürün kutularını kaldırabilmeleri gerekir.
Baş aşçı yani şef olmak sadece yemek yapmak değildir. Mutfak personelini yönetmek ve bir gün kendi restoranını açmakta şefin görevlerindendir. Bu nedenle şefin işin stresine ve baskısına dayanabilecek kapasiteye sahip olması gerekir. Bu dayanıklılığı gösterenler genelde 10 yıl içinde baş aşçı yani şef pozisyonuna gelirler. Bu aşamaya yükselmiş şefler yatırımcılar ile ortaklık sağlayarak kendi restoranlarını da açarlar. Ve en önde gelen şefler mutfaktan çok yatırımcılar ve müşteriler ile vakit geçirir.
İyi bir şef olmak için mesleğinizi yürekten sevmelisiniz.