Mutfakta Kim Kimdir ?

Biraz da mutfak çalışanlarının kim olduğunu ve görevlerini öğrenmek ister misiniz….

Mutfakta Neler Oluyor?

  • Menülerin yaratılması, planlanması ve fiyatlandırılması
  • Müşterinin siparişine göre yemeğin veya pastanın hazırlanması ve pişirilmesi
  • Yemeğin veya pastanın süslenmesi ve sunuma hazır hale getirilmesi
  • Mutfak personelinin idaresi
  • İşyerinin ve mutfağın hijyeninin sağlanması
  • Temizlik ve bulaşık yıkanmasının kontrolü
  • Malzeme ve mutfak ekipmanlarının siparişi
  • Mutfak malzeme depo listesinin tutulması

Mutfakta Kim Kimdir?

Executive Chef: Mutfak ile ilgili herşeyden sorumlu kişidir. Menünün yaratılması, personel istihdamı, personel idaresi, ve işletme konuları executive chef’in alanıdır. Kendisine aynı zamanda baş şef veya sadece şef de diyebiliriz

Sous Chef: Fransızcadan gelen sous chef executive chef’in asistanıdır. Executive chef’in örneğin menü planlaması, maliyet ve siparişler gibi  bazı sorumluluklarını paylaşır. Büyük mutfaklarda genelde birden fazla sous chef olabilir. Her biri farklı vardiyalardan sorumlu olabileceği gibi farklı görev alanları da olabilir. Mesela banquet düzenlemelerinden sorumlu banquest sous chef veya tüm diğer sous chef’lerden sorumlu executive sous chef de olabilir. Genelde sous chef salondaki müşteri ile mutfak arasındaki bağlantı noktasıdır. Doğru koordinasyon ve zamanlamaya destek vererek yemeklerin garsonlara zamanında ulaşması ve masaya eş zamanlı sunulmasını takip eder.

Chef de Partie: Aynı zamanda station chef veya line cook olarakta bilinen chef de partie yemek hazırlanmasının belli bir safhasından sorumlu kişidir. Bu kişinin altında bir kaç aşçı veya asistan görev yapar. Bazı restoranlarda ise chef de partie kendi departmanının tek çalışanıdır. Kendi içinde hiyerarşisi ise şu şekildedir: First Cook, Second Cook ve eğer diğerleri varsa bu sıralama devam eder.

Sauce chef veya Saucier: Sosların, türlülerin, sıcak ordörvlerin, sotelerin hazırlanmasından sorumlu. En üst düzey station chef bu pozisyondur. 

Fish Cook veya Poissonier:  Balık yemeklerinin hazırlanmasından sorumlu.

Vegetable cook veya entremetier: Sebzelerin, çorbaların, nişastalı ürünlerin, yumurtaların hazırlanmasından sorumlu. 

Roast cook veya rotisseur: Her türlü et pişirilmesinden ve siparişinden sorumlu.

Pantry chef veya garde manger: Salata ve salata sosları, pateler, soğuk ordövrler ve büfe ürünlerinden yani tüm soğuklardan sorumlu.

Pastry chef veya pâtissier: Tatlıların ve pastaların yapımından sorumlu.

Relief cook, swing cook, veya tournant: Gerektiğinde diğer station head’lerin yerini alır.

Cooks ve assistants: Büyük mutfaklarda her station head’in aşçı veya komi yardımcıları kendilerine verilen görevde şefe asiste ederler. Deneyim kazandıkça pozisyonları yükselir.

Son Yazılar

İlgili İçerikler