Kanada’da lise eğitiminin avantajları nelerdir?
- Kuzey Amerika’da veya diğer ülkelerde iyi bir üniversiteye devam edebilmek için gerekli olan kapsamlı ve kaliteli lise eğitimini almak
- Güvenli ve doğa ile içice aynı zamanda kültürel açıdan zengin bir ülkede ufkunuzu genişletmek
- Kaliteli olduğu kadar ekonomik eğitim giderleri
- Hem İngilizce hem Fransızca dillerini öğrenme fırsatı
- Kendinizi bir yabancı gibi hissetmeyeceğiniz kozmopolit bir ortam
- Eğitimine en çok yatırım yapan ülkelerden birisi olan Kanada’da uygun maliyetli ama son derece kaliteli eğitim almak ve iyi üniversitelere giriş yapmak
Kanada’da Lise ve Yatılı Okul Eğitimi
Kanada’da lise eğitimi özellikle son yıllarda kalitesi ve güvenli olması nedeniyle pek çok Türk öğrenciye cazip gelmektedir. Kanada’da büyük ve yaşam kalitesinin yüksek olduğu bir ülkedir. Ülkede özel okullarda devlet okulları da Eğitim Bakanlığı gözetiminde ortaokul ve lise eğitimi sunduğu için kaliteli öğrenim görme imkanı mevcuttur. Ayrıca ülke dünyanın en yaşanabilir üç ülkesi listesinde de yer almaktadır. Halen göçmen kabul etmekte olan ülke kozmopolit bir yapıya sahiptir ve en önemli özelliği ise farklı milliyetlerden gelen bireylerin uyum ve saygı çerçevesinde bir arada yaşamasıdır.
Kanada’nın hem Pasifik hem de Atlantik okyanuslarına kıyısı vardır. Şehir yaşamının yanısıra doğa yaşamda önemli yer oynar; çiftlikler, ormanlar, karlı dağlar ülkenin panoramasını oluşturur. Pek çok ulusal park vardır. Kanada’nın nüfusu 30 milyondur. Nüfusu en az olan ülkelerden birisidir. Büyük bir ülke olan Kanada’nın ana dilleri ise İngilizce ve Fransızca’dır. Ülkenin büyük kesimi İngilizce eğitim verilmekle beraber Montreal ve Quebec gibi şehirlerde ise Fransızca dilinde eğitim alma şansınız da bulunur. Uluslararası öğrencileri yatılı olarak kabul eden pek çok okulda öğrencilerin dil becerileri yeterli değilse önce İngilizce veya Fransızca dil eğitimi verip sonrasında akademik lise programına başlatmak mümkündür. Öğrenciler standart Kanada Lise Diploması almaya yönelik olarak eğitim alabilecekleri gibi dileyen öğrencilerin ise IB programına devam edebilecekleri liselerde bulunmaktadır. Öğrenciler yurt veya aile yanında konaklarlar.
Kanada eğitim sistemi nasıl işliyor?
Kanada’da eğitim sistemi temel eğitimi veren ilkokul ve ortaokul ile liseyi kapsayan orta öğretimden oluşmaktadır. Buna ayrıca K-12’de denilmektedir yani kreşten 12. sınıfa dek eğitim. Eğitim Bakanlığının gözetimi altında eyaletler kendi bölgesel ihtiyaçları ve kültürel özellikleri doğrultusunda okulların eğitim programlarını belirlerler. Kanada’da eğitim 16 yaşına kadar zorunludur. Ancak Ontario ve New Brunswick eyaletlerinde zorunlu eğitim alma yaşı 18’dir. Okula başlama yaşı ise 6’dır. Kanada’da hem özel hem de devlet okulları bulunur. Özel okulların bir çoğu yatılı uluslararası öğrencileri kabul etmektedirler. Quebec’te ise durum biraz daha farklıdır. İlköğretim ve ortaöğretim toplam 11 yıldan oluşur. Öğrencilerin lisenin ardından üniversiteye girmeden önce 2 yıllık üniversite hazırlık eğitimi olan CEGEP dönemini okuması gerekmektedir.
Eğitim Ücreti
Kanada’da okul ücretleri ise yaklaşık konaklama dahil 22,000 CAD ile 60,000 CAD arasındadır.
Özel ve Devlet Okul Farkı
KanadaIı öğrencilerin %90’ı devlet okula gitmektedir. %75 kadarı da üniversiteye devam etmektedir. Bu nedenle devlet okullarinda da üniversiteye hazırlık yapılmaktadır. Hatta bazı okullarda IB ve AP programlarının da sunuldugu olmaktadır.
Devlet okullarında tüm seviyeden ogrenciler egitim almaktadir (universiteye devam etmek isteyen ile sadece lise mezunu olmak isteyen). Bu nedenle de ogrencilerin bagimsiz bir ortamda calismalari gerekmektedir. Yani motivasyonlarini kendilerinin yapmasi, ödevlerini kendilerinin hazirlamasi ve ders calisacaklari zaman araligini da kendilerinin belirlemesi vs. gibi etkenler olmaktadir. Pek tabi akademik anlamda bir destek olmaktadir ancak ogretmenlerin ogrenciler ile yakindan ilgilenmeleri, gerektiğinde okul ve öğretmenin öğrenciyi biraz daha yüksek çıtaya çıkarmaya çalismasina zaman ayirmasi mumkun olmamaktadir. Devlet okullarinda sinifta 20-30 kisi kadar olurkeni ozel okullarda bu 12-18 arasinda olmaktadir. Devlet okullarinda ki ogrenci sayisi da toplamda pek tabi daha fazladir.
Ozel okullardaki tek amac ise ogrencilerinin mezuniyet sonrasinda universiteye yerlesmesidir. Daha kucuk sinif mevcudiyetleri oldugundan, toplam ogrenci sayilari da daha azdir ve kampuste ogretmenler de yasamaktadair. Bu nedenle de ogrenciler ogretmenleri ile daha yakin bir bag kurabiliyorlar. Bu nedenle de daha fazla destek ve ozel ilgi gorebiliyorlar. Zaten bu sayede daha basarili olmalari icin yonlendirilmekte ve hatta yakindan tanidikca ogrenciyi daha iyi nasil basarili olabilecegini bilerek ogrenciye daha iyi yardim edebiliyorlar. Bircok yatili okulda, zorunlu ders calisma satleri oldugundan ogrenciler ders calismaya odaklanyorlar ve ayrica baslarinda soru sorabilecekleri, danişabilecekleri ogretmen de oluyor.
Kanada’daki devlet egitim sistemi bircok ulkeye kiyasla iyidir, uluslararasi ogrencilere de cok iyi firsatlar ve tecrubeler sunmaktadir. Ancak eger ogrenci ve ailenin daha yuksek beklentileri varsa universite egitimi anlaminda ve bunu destekleyecek butce de sunabiliyorlar ise, pek tabi ozel okullar daha iyi bir secenek olmaktadir.
- King’s Edgehill School