IB Diploma Programı

International Baccalaureate Diploma Programi Nedir: International Baccalaureate (IB) ya da Uluslararası Bakalorya diplomasi, uluslararasi gecerliligi olan, dünyanın birçok ülkesinde taninan ve uygulanan lise dengi ve uzeri bir egitimdir.Akademik olak zorlu ve sosyal olarak da dengeli bir program olan IB, ogrencileri universiteye ve universitedeki egitim hayatina hazirlayan en kaliteli lise dengi ve uzeri bir programdir. Entellektuel, sosyal, duygusal ve fiziksel olarak bireyin dengeli bir egitim almasini saglayan programa 16 – 19 yasindaki ogrenciler katilabilir. 

Suresi: Bu programın süresi iki yıldır. Ayrıca IB programini basari ile tamamlayan öğrencilerin kazandigi kualifikasyon dünyanın en kaliteli üniversitelerince de kabul edilmektedir.. 

Hangi Ulkelerde Gecerlidir? Basta Amerika, Ingiltere, Kanada olmak uzere, icinde Turkiye’nin de bulundugu Ingilizce dilinde egitim sunan tum ulkelerde gecerlidir. 

Neden IB Diploma?

  • Çalışılan alanla ilgili derin bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur.
  • Universite eğitimi için güçlü bir hazırlık sağlar.
  • Amerika ve Ingiltere basta olmak uzere dünya genelinde bir çok üniversite tarafından kabul görür.
  • Programin dili Ingilizce’dir ve ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin İngilizce dilindeki hakimiyetlerini buyuk oranda arttirir.
  • İngiltere’de Oxford, Cambridge, London School of Economics, Imperial College gibi üniversiteler ile Amerika’da Harvard, Princeton, Brown, Columbia gibi bir çok ivy leauge universitesine giriş olanağı sağlar.

IB Diploma Programı (DP) – 16-19 yaş grubu öğrenciler içindir. Uluslararası düzeyde üniversiteye giriş sağlayan bir diplomadır. Bu diploma programı genelde 11. ve 12. sınıfı kapsar. 9. ya da 10. sınıfta IB Diploma Programına hazırlık olan programlara katilabilinir.

IB Diploma Programına dahil dersler
IB Diploma Programı, her biri çeşitli seçenekler sunan başlıca altı ders grubundan oluşan bir programdır. Bu program, şematik olarak bir altıgen ile gösterilmektedir. Bu ders grubundan 6 ders secilir. Dersler Standart Seviye (Standard Level) ve İleri Seviye (Higher Level) diye sınıflandırılır. Toplam 6 dersin 3’u high level, 3’u standard level duzeyinde olmalidir. Secilen dersler, universitede alinmak istenen egitime gore belirlenir. Ornegin Ingiltere’de uluslararasi iliskiler egitimi almak isteyen bir ogrenci Ingilizce, matematik ve tarih derslerini high level, kalan 3 dersi ise standard level alirsa dogru bir secim yapar. Standard level ve high level derslerinin aralarındaki fark o ders için iki senelik programda ayrılan zamandır ve ders içerikleridir. Bu 6 ders gruplari asagidaki gibidir:
 
1.Grup (Dil A= Dil ve Edebiyat)
2.Grup (Dil A2 veya B veya Dil AB Başlangıç=Yabancı Dil Dersleri)
Çeşitli dillerde seçmeli derslerdir. İngilizce, Fransızca, Almanca veya İspanyolca olabilir.
3.Grup (İnsan ve Toplum Bilimleri)
İşletme ve Yönetim, Ekonomi, Coğrafya, Tarih, İslâm Tarihi, Küreselleşen Toplumda İletişim Teknolojisi (ITGS), Felsefe, Psikoloji, Sosyal Antropoloji ve Sosyal Bilimler gibi dersler yer almaktadır.
4.Grup (Deneysel Bilimler)
Bu gruptaki dersler Biyoloji, Kimya, Fizik, Çevre Sistemleri ve Tasarım Teknolojisi’dir. Derslerin içeriğinde teorik bilgiler kadar deneysel uygulamalar da vardır.
5.Grup (Matematik)
Matematik, Matematiksel Yöntemler, Matematik Çalışmaları ve İleri Düzey Matematik derslerini içerir. Derslerin içeriği öğrenciye matematiksel düşünceyi kavratmak ve kendisine üniversite eğitimine yardımcı bilgiler sağlamaktır.
6.Grup (Güzel Sanatlar ve Seçmeli Dersler)
Bu grupta Görsel Sanatlar, Müzik ve Tiyatro yer almaktadır. Buradaki derslerin içeriği okuldan okula değişse de, öğrenci eğer Fen Bilimleri Alan Diploması alacaksa, bu grupta Biyoloji dersleri seçebilir.
 
Puan sistemi
Öğrenciler her dersten 7 puan alabilmektedir. Derslerden alınan puan sayısı 42’yi bulabilir. Bunun dışında mutlaka tamamlanması gereken üç çekirdek birim vardır. Tüm öğrencilerin bu üç birimi de tamamlamaları zorunludur.
 
Üç gerekli çekirdek bölüm: 

Uzun Tez (Extended Essay) olarak adlandırılan yaklaşık 4000 kelimeden oluşan ve konusu özgür seçilen kapsamlı bir çalışma sonucu

Bilgi Kuramı (Theory of Knowledge) hakkında yazılacak bir tez sayesinde 3 puana daha ulaşabilirler. Toplam ulaşabilinen puan sayısı 45’dir.

Yaratıcılık, Bedensel Hareket ve Hizmet (Creativity, Action, Service – CAS) etkinliklerinden oluşan 150 saatlik bu programı 2 yıl içinde başarıyla tamamlanması gerekmektedir.
 
Başvuru Koşulları Nedir?
En az 16 yaşında olmak 
Lise mezunu olmak
İngilizce dil düzeyininin Toefl : 197 veya IELTS :5.5-6.0 olması gerekir. 

Ne zaman Bu Programa Katılabilirsiniz?
Ekim veya Ocak ayında.
 
Avantajları Nedir?
Üniversitede alacağınız akademik eğitim için sizi hazırlayan IB Diploma Programı ile kendi branşınız için gerekli olan ana dersleri görecek ve bölümünüz için temel olan konularla tanışmış olacaksınız. Bir yandan İngilizcenizi ileri düzeye taşırken, diğer yandan da prezantasyonlar, seminerler, projerler ve akademik makaleler gibi çalışmalarla kendinizi  bölüm eğitimine hazırlamış olacaksınız.

Son Yazılar

İlgili İçerikler