Advanced Placement (AP) programı Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) uygulanan ve oradan tüm dünyaya yayılan bir programdır. ABD’nin dışında 60’tan fazla ülkede AP Programi uygulanmakta ve tanınmaktadır. AP Programı öğrencilere daha lisedeyken üniversite seviyesindeki dersleri alma ve bu derslerden üniversitede muaf olma imkanını sağlar.
Özellikle öğrencilerin yurt dışı üniversite başvurularında onları diğer öğrencilerden ayırtedecek ve avantaj sağlayacak bir programdır. Yurt dışı üniversitelerinin kabul aşamasında öğrencilerin AP dersi alıyor olmaları ve yıl sonunda AP sınavlarına girmeleri bu öğrencilerin diğer öğrencilere göre üniversiteye daha hazır olduğunu gösterir. Çünkü bu sayede lisedeyken üniversite seviyesinde ders aldıklarını ve sınavına girerek geçtiklerini gösterirler.
AP sınavları, A.B.D. dışında dünya üzerinde 60’dan fazla ülke tarafından kabul görmektedir. AP sınavları, öğrencilere dünyanın en iyi okullarına başvurma fırsatını vermektedir. Örneğin, Imperial College, UCL, Cambridge, Oxford gibi tanınmış İngiliz üniversiteleri standart Türk lise diploması ile lisans eğitimine direkt giriş hakkı vermemektedir. Bu okullara başvurabilmek için öğrencilerin IB (International Diploma), Abitur, A level, AP gibi sınav sonuçlarını sunmaları gerekmektedir.
College Board, çeşitli konu alanlarında 38 AP kursu ve sınavı sunar. Öğrenciler birbirleriyle ilgili veya ilgisiz istedikleri kadar konu alabilirler.
AP ve IB: Puanlar ve Test Gereksinimleri
IB ve AP müfredatı arasındaki en dikkate değer farklardan biri, öğrencilerin ilgili sınava girmek için bir IB kursuna kaydolması şartken, AP sınavı için bir okulda resmi kayıt olmadan da AP sınavını tamamlayabilmesidir. Yani AP derslerini isteyen öğrenci dışardan ve istediği derslerden alabilir. Bazı öğrenciler, puanlarını karşılaştırmak için aynı konuda hem IB hem de AP sınavlarına girmeyi tercih edebilir.
Puanlama sisteminin kendisi de farklıdır; AP, çoğu IB sınavında kullanılan 1-7 aralığına karşı 1-5 ölçeğinde derecelendirilir. Her sınavla ilişkili maliyetler değişiklik gösterir; IB testleri için konu ücreti, AP sınavı başına 94 $’a karşı 119 $’dır.
AP ve IB: Üniversite Kredisi Alma
Pek çok öğrenci için, üniversite kredisi kazanma şansı, IB ve AP sınavlarına girmenin en zorlayıcı avantajlarından biridir. Her iki müfredattan da kredi almak mümkündür, ancak gerekli puanlar değişiklik gösterecektir. Her kolejin kendi gereksinimleri vardır. Örneğin, bazı üniversiteler yalnızca başvuru sahibi AP’den 4 veya daha yüksek puan alırsa kredi verebilirken, diğerleri örneğin 3’ü kabul eder.
Genel olarak konuşursak, öğrencilerin kredi alabilmeleri için AP puanı 3 veya 4 veya üzerinde olması gerekirken, IB gereksinimleri genellikle en az 4’tür. En doğru bilgi için, her üniversitenin AP ve IB puanı kredi politikalarını kontrol edin.